Εργα-ανάσα για την Αγία Αικατερίνη
Ολοκληρώθηκαν έπειτα από 44 μήνες η αναστήλωση των μνημείων και οι εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του Ελληνορθόδοξου Κέντρου
Σε ύψος 2.300 μέτρων, όπου μοιάζει να συναντιούνται ο ουρανός και η γη, εκεί όπου ο Μωυσής έλαβε τις δέκα εντολές, στο Σινά, υπάρχει η Αγία Κορυφή και η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης - το μοναδικό ελληνορθόδοξο μοναστικό κέντρο με αδιάκοπη πνευματική ζωή 17 αιώνων. Χάρη στην «Αναστήλωση και προστασία των μνημείων και του περιβάλλοντος χώρου της Αγίας Αικατερίνης και της Αγίας Κορυφής», που χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Ενωση με 1,5 εκατομμύριο ευρώ, το έργο παραδόθηκε πριν από λίγες ημέρες μετά από 44 μήνες σκληρής δουλειάς. Τώρα πια είναι ένας φιλόξενος χώρος για να προσκυνήσουν ή να ξαποστάσουν οι επισκέπτες (αφού η ανάβαση διαρκεί τουλάχιστον δύο ώρες), ενώ τα ερείπια, η αίσθηση της εγκατάλειψης και η έλλειψη ασφάλειας είναι πλέον παρελθόν.Σε όλη τη μακρόχρονη ιστορία της η Μονή διατηρήθηκε ως ένας ιερός τόπος με πολύτιμη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά. Η ασκητική ζωή, στο κέντρο της ερήμου, άρχισε από το τέλος του 3ου αιώνα, κυρίως από την εποχή του Ιουστινιανού, τον 6ο αιώνα, που την οχύρωσε με τείχη και την έθεσε υπό την προστασία του, διαφυλάσσοντάς την από βανδαλισμούς, όπως αργότερα και ο Μωάμεθ, οι Αραβες χαλίφες, οι Τούρκοι σουλτάνοι, αλλά και ο Ναπολέων.
Πάνω από 2.000 πολύτιμες βυζαντινές εικόνες συγκροτούν τη σημαντικότερη πινακοθήκη του ορθόδοξου κόσμου, ενώ περισσότερα από 4.500 χειρόγραφα σε πολλές γλώσσες, μία σημαντική συλλογή παπύρων και παλιών εντύπων και ένα πλούσιο αρχείο εγγράφων και επιστολών την καθιστούν μοναδική πηγή ιστορικών στοιχείων.
Εκτός από την Αγία Κορυφή, στο αναμορφωμένο ιερό βουνό Χωρήβ, αναστηλώθηκαν τα ιουστινιάνεια τείχη, η παλιά Βασιλική, το μικρό τζαμί και το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδος, όπως επίσης οι τουαλέτες και τα κάγκελα. Ανακατασκευάστηκαν οι αρχαίες δεξαμενές νερού, μαζί μ' ένα εξωτερικό παλαιό κτιριακό συγκρότημα της Μονής, το οποίο μετατράπηκε σε έδρα της Ελληνικής Αρχαιολογικής Αποστολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και χώρο φύλαξης των ανασκαφών που διεξάγει εκεί κάθε χρόνο.
Επίσης, είκοσι πέντε Βεδουίνοι εκπαιδεύτηκαν για τη συντήρηση των πέτρινων μνημείων, και αγοράστηκε ο κατάλληλος εξοπλισμός για οποιεσδήποτε μελλοντικές παρεμβάσεις. Σημαντικό για το έργο είναι το σχέδιο που συνέταξε ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου Πατρών, Πέτρος Κουφόπουλος, για τη μελλοντική συστηματική ανάπλαση της κοιλάδας του Σινά, με υποδομές για τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στον μοναστικό βίο, την πολιτιστική κληρονομιά και την προσκυνηματική κίνηση.
«Αιωνόβια συμβίωση»
Σε εκδήλωση παράδοσης του έργου που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Αικατερίνη, ο αρχιεπίσκοπος Δαμιανός είπε ότι «από το έργο επωφελούνται όλοι, η Μονή, οι ντόπιοι και οι επισκέπτες που είναι 400.000 ετησίως», και διαβεβαίωσε ότι πλέον «οι προσκυνητές μπορούν να έρχονται στο μοναστήρι χωρίς φόβο, για να δουν ένα αναλλοίωτο συμπυκνωμένο κομμάτι του βυζαντινού ελληνισμού». Ο Αιγύπτιος πρέσβης Γκαμάλ Μπαγιούμι τόνισε ότι «η αιωνόβια συμβίωση της Μονής με την Αίγυπτο αποδεικνύει ότι οι θρησκείες μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά».
ΣΟΦΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
sostyl@pegasus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου