Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

ΚΑΚΟΔΟΞΙΕΣ «ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» (II) Ο Αδάμ στα κείμενα των Πατέρων Του Ανέστη Καλλίνικου


ΚΑΚΟΔΟΞΙΕΣ «ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» (II) Ο Αδάμ στα κείμενα των Πατέρων Του Ανέστη Καλλίνικου

 
2013-09-28_195710
ΚΑΚΟΔΟΞΙΕΣ
«ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» (II)
Ο Αδάμ στα κείμενα των Πατέρων
Του Ανέστη Καλλίνικου
 
     Το πιο χαρακτηριστικό επίθετο που αποδίδουμε στον Αδάμ της Γένεσης είναι Πρωτόπλαστος. Η κοινή και παραδεδομένη αντίληψη για τη λέξη αυτή είναι ότι πρόκειται για το μοναδικό ζεύγος (Αδάμ-Εύα) στην παγκόσμια χριστιανική ιστορία που δημιουργήθηκε και δεν γεννήθηκε με το γνωστό φυσικό τρόπο και συνεπώς δεν είχε γονείς.
Η απλή ανάγνωση της Γένεσης, αλλά και όλες οι σχετικές αναφορές και ερμηνείες, τόσο στην πατερική παράδοση, όσο και στη νεώτερη ερμηνεία είναι ταυτόσημες. Ο Αδάμ κι η Εύα είναι οι πρώτοι άνθρωποι και οι προπάτορες όλου του ανθρώπινου γένους.
Ο εμπνευστής της exeldim, Νικόλαος Μαυρομάγουλος, επιχειρεί μια τομή στο κείμενο της Γένεσης, ώστε διά αυτής να εισαγάγει τους προαδαμιαίους της δαρβινικής θεωρίας στο κείμενο της Γραφής κρύβοντάς τους σε λέξεις ασήμαντες, αλλά και εννοώντας τους εσφαλμένα σε άλλες με ξεκάθαρο θεολογικό νόημα. Η αιτία για αυτή την αλλοίωση είναι η εκλογίκευση κι η «επιστημονοπληξία». Βέβαια αυτή η λέξη είναι αδόκιμη, αλλά ιδιαίτερα εκφραστική για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Αν δεν κάνω λάθος, ο καθιερωμένος όρος είναι επιστημονισμός. Με αυτή την αλλοίωση θα ασχοληθώ σε άλλο κείμενο διεξοδικά. Προς το παρόν θα καταθέσω εδώ την εξαίρετη άποψη του π. Ιωάννη Ρωμανίδη για αυτή την «λογική πίστη». Γράφει στο Προπατορικό αμάρτημα, Κεφ. 15 τα εξής:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου