Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΕ'

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ  ΤΗΣ  ΚΕ' 
ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ   
ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ 
ΚΕ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΩΝ
ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ
ΔΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΑΣ
(Βόλος, 4 – 6.11.2013) 
ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ
...
5. Οι λεγόμενες «εναλλακτικές θεραπείες» αποτελούν εφαρμογή στο χώρο της υγείας των περί Θεού, ανθρώπου και κόσμου αντιλήψεων των ανατολικών θρησκειών και της «Νέας Εποχής του Υδροχόου» και γι αυτό είναι πιο σωστό να ονομάζονται: «Ιατρική της Νέας Εποχής».
Για τις ομάδες αυτές όλα είναι ενέργεια, όλα είναι Ένα («Εν το παν» της Θεοσοφίας) και όλα είναι Θεός. Με βάση αυτή τη θεώρηση, διδάσκουν ότι ο άνθρωπος, ανακαλύπτοντας τον «Θεό - Εαυτό» του και ενεργοποιώντας τις απόκρυφες δυνάμεις, που δήθεν κρύβει μέσα του, μπορεί να αυτοθεραπεύεται. Ως αυτοθεραπεία νοείται το «ξεμπλοκάρισμα» της ενέργειας.
6. Οι ποικιλώνυμες «εναλλακτικές θεραπείες» εισηγούνται τρόπους «ξεμπλοκαρίσματος» αυτής της ενέργειας. Έτσι, η Ομοιοπαθητική, π.χ. προτείνει το δυναμοποιημένο ομοιοπαθητικό φάρμακο, ο Βελονισμός την τοποθέτηση βελονών σε κατάλληλα σημεία των, κατ αυτούς, «ενεργειακών καναλιών» του ανθρωπίνου σώματος. Άλλες πάλι «θεραπείες», όπως το Ρέϊκι, προτείνουν το «ξεμπλοκάρισμα» «δι επιθέσεως των χειρών από ένα υψηλής πνευματικής στάθμης άτομο… που στην πραγματικότητα είναι κανάλι παγκόσμιων ενεργειών…».
Σε ορισμένες «θεραπείες» δεν απουσιάζει και η πρακτική σύζευξης χριστιανικής ορολογίας με αποκρυφιστικές ερμηνείες, στο πλαίσιο της θεωρητικής τεκμηρίωσης του τρόπου με τον οποίο, υποτίθεται, ότι ενεργεί η μέθοδος. Οι περισσότερες ομάδες χρησιμοποιούν επιστημονικοφανή ορολογία, με στόχο να εντυπωσιάσουν και να παραπλανήσουν το ανυποψίαστο Κοινό.
Άλλες πάλι, όπως η Ομοιοπαθητική, ισχυριζόμενες ότι με τα «φάρμακά» τους θεραπεύουν ακόμη και τα πάθη της ψυχής, όπως τον εγωϊσμό, τη ζήλεια, την οργή, τον θυμό κ.α. , σφετερίζονται το έργο της Ορθοδόξου Εκκλησίας ως «ιατρείου πνευματικού».
7. Οι λεγόμενες εναλλακτικές θεραπείες δεν έχουν απλώς αποκρυφιστικές προεκτάσεις, αλλά τα ίδια τα θεμέλιά τους ευρίσκονται στον εξωχριστιανικό και μάλιστα στον αποκρυφιστικό χώρο. Οι περισσότερες αποτελούν, όχι μόνο μία πρόταση θεραπείας του σώματος, αλλά επαγγέλλονται την μετάβαση, μέσω του αποκαλούμενου «κβαντικού άλματος», κ.α. στη «Νέα Εποχή» και τη δημιουργία ενός νέου τύπου ανθρώπου.
Η Συνδιάσκεψη διεπίστωσε ότι οι «θεραπείες» αυτές (Αγγελοθεραπεία, Αγιουρβέδα, Ανθοϊάματα Μπάχ, Aura Soma, Αρωματοθεραπεία, Βελονισμός, Βιοενεργειακές Θεραπείες, Εσωτέρα Θεραπευτική, Κρανιοϊερή Θεραπεία, Κρυσταλλοθεραπεία, Ομοιοπαθητική, Ρέϊκι, Ρεφλεξολογία, Σιάτσου, ψευδοεπιστημονικές ψυχοθεραπείες κ.α. ) θεμελιώνονται σε κοσμοθεωριακό υπόβαθρο, το οποίο είναι αντίθετο και ασυμβίβαστο με την Ορθόδοξη πίστη.
...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου